Hoofdsponsor
Mede mogelijk gemaakt door
Meeste deelnemers
7331 deelnemers
Langste lipdub
11 min. 32 sec.

Schiedam breekt twee wereldrecords met lipdub

SCHIEDAM, 29 SEPTEMBER 2012 – Schiedam is twee prestigieuze records rijker: het wereldrecord voor meeste deelnemers aan een lipdub en het wereldrecord voor de langste lipdub ooit gemaakt. Op basis van een fysieke telling door de verantwoordelijk notaris, daarbij ondersteund door zo’n vijftig vrijwilligers, blijkt dat zaterdag 29 september minimaal 7300 mensen op de been waren op het parcours. Daarmee wordt het Spaanse plaatsje Vic van de troon gestoten, dat met 5771 deelnemers als de vorige recordhouder gold en wordt zelfs de 3D-lipdub van het Franse Perpignan voorbij gestreefd. Het record voor de langste lipdub was met 8.49 minuten in handen van de Amerikaanse stad Grand Rapids en is met ruim twee minuten verbeterd.

Schiedam stond tijdens de recordpoging volledig op z’n kop. Tal van scholen, clubs en verenigingen zorgden met grondig voorbereide ‘acts’ en verkleedpartijen voor visueel spektakel. Zo vonden er langs de route turn- en judodemonstraties plaats en pakte Ballet- en Dansstudio Schiedam in cultuurcentrum het Wennekerpand met honderden pupillen flink uit. Ook het Theater aan de Schie was vertegenwoordigd met een minitoneelstuk in de open lucht, de leden van het Schiedamse Zakkendragersgilde deden mee in hun traditionele kledij en er waren wandelende molens, een vuurspuwer en zelfs een waterskidemonstratie op de Schie.

Onder de deelnemers bevonden zich verder het Schiedamse college van burgemeester en wethouders en hun collega’s uit buurgemeente Vlaardingen. Cultheld Chiel Montagne, die zich als zelf beweerd geboren Schiedammer bij het evenement had aangesloten, trapte de lipdub af. Het slotakkoord was voor de 15-jarige Schiedamse dj/producer Erik Arbores, die met zijn goede vriend Pim Kouwenhoven – voormalig kandidaat van The Voice Kids – de laatste meters van de route overbrugde in een bootje, toegejuicht door een enthousiaste menigte rond de finish naast molen De Kameel.

Uniek parcours
In de komende dagen wordt onder auspiciën van de notaris op basis van de beelden het exacte aantal deelnemers bepaald. De precieze lengte van de Schiedamse lipdub wordt in de komende vierentwintig uur duidelijk als het beeldmateriaal wordt verwerkt, maar ligt op ruim elf minuten. De Schiedamse lipdub voerde dwars door het historische hart van de stad en doorkruiste daarbij drie markante gebouwen. Behalve het Wennekerpand waren dat het oude Stadhuys en de Grote Kerk. Het was voor het eerst dat een grote ‘city-lipdub’ zich niet alleen buiten afspeelde. De route van in totaal ruim 1,4 kilometer werd afwisselend lopend, rijdend en varend afgelegd. Er waren uiteindelijk drie volledige pogingen nodig om tot een geslaagd resultaat te komen. Als muziek werd een medley gebruikt van tien bekende nummers.

Ronde Tafel
De Schiedamse recordpoging is een initiatief van de Ronde Tafel, in samenwerking met de gemeente en vond plaats op zaterdag 29 september tussen 14.00 en 16.00 uur, tijdens de jaarlijkse Brandersfeesten. De initiatiefnemers willen hun stad langs deze weg weer eens positief onder de aandacht brengen, na een jaar waarin het publicitair gezien bepaald niet meezat.